Dr. Şemsettin Küzeci
İlk Adım Ankara (1990-1995)
Türkiye’de Kerkük Dergisi’nin ilk sayısı Ekim 1990 tarihinde Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşama Derneği Ankara Şubesi adına Ekrem Pamukçu’nun yazı işleri Müdürü imzasıyla Ankara’da çıkarılmıştır. İlk sayıda Ekrem Pamukçu, Doç. Dr. Fazıl Demirci, Dr. Aydın Beyatlı, Halide Nusret Zorlutuna, Mustafa Cevad, Ziyat Köprülü, Savaş Avcı, Ata Terzibaşı ve Hilmi Ziya Ülken’nin imzaları ile yazı ve makaleleri ile yer almıştır. Derginin 7. Sayısından itibaren Yazı işleri Müdürü Ziyat Köprülü’nün imzasıyla yayını devam eden Kerkük Dergisi 4 yıl sayı 17 Nisan-Temmuz 1994 yılına kadar Ziyat Köprülü ile devam etti. Derginin Nisan-Mayıs 1995 tarihli 17. Sayısı İsmet Koçak’ın Genel Yayın yönetmenliği imzasıyla yayınlanmıştır. Dergi her zaman bir kişinin omuzlarında yayınlanarak bu kez ilk defa olarak Mehmet Ziya, Ziyat Köprülü, Güçlü Demirci ve Turgut Avcı’dan oluşan bir yayın kurulu tarafından hazırlandı. Aynı zamanda 17. Sayıda kalabalık bir editör heyetinin imzasını taşıyordu. Bu imzalar: Sadi Somuncuoğlu, Mustafa Kafalı, Yücel Hacaloğlu, Ahmet Bicaneraslan, İzzettin Kerkük, Aydın Kuran, Ahmet Doğan, Suphi Saatçi, Ekrem Pamukçu ve Mahir Nakipoğlu’nun isimleri yer aldı. Dergi birinci sayısından 16 sayısına kadar TEK kişilerle sırasıyla Ekrem Pamukçu ve Ziyat Köprülü tarafından çıkarıldı. 17. Sayıda yayın kurulu ve editör heyeti kurulunca tek sayılık dergi buharlandı ve 1997 yılına kadar bir daha çıkmadı.
Kerkük Dergisi’nin İstanbul Macerası(1997-1999)
Ankara’da 17 sayı çıkarılan Kerkük Dergisi 2 yıl aradan sonra Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi dergiyi Ankara şubesinden Ağustos 1997 tarihinde İstanbul merkeze transfer etti. Dergi Dernek Başkanı Savaş Avcı’nın imtiyaz sahibi imzasıyla ve Dr. Nefi Demirci Yazı işleri Müdürü ve Genel Koordinatör olarak dergi yeniden Ağustos 1997 tarihinde 17 sayıyı ve Ankara’yı geride bırakarak yine sıfırdan başlayarak sayı 1 olarak İstanbul’da yayınlandı. Yine dergide dev bir yayın kurulu adı geçiyordu. İzzettin Kerkük, Suphi Saatçi, Kemal Çapraz, Ekrem Pamukçu ve Habib Hürmüzlü. Ancak derginin tüm yükü maddi ve manevi giderleri Dr. Nefi Demirci tarafından karşılanıyordu. Sürecin şahidi Kerkük’ten İstanbul’a yeni kaçan birisi olarak derginin ilk sayısında sayfa 21-22 Türkmen Şairi Mehmet İzzet Hattat hakkında Türkiye’de ilkyazımı yayınlamıştım. Derginin dağıtımı ve basımı ile ilgili işlerini de Nefi Abiye asistanlık yapma fırsatım oldu onurla tüm ayaküstü işlerini de yaptım… Üç Ayda bir İstanbul’da çıkan Kerkük dergisi 7. Sayısında yayın kurulundan İzzettin Kerkük ile Suphi Saatçi’nin isimleri çıkarılarak yerlerine Dr. Cengiz Oğuz ile İsmail Cengiz eklendi. Mart 1999 tarihli Sayı 7 çıktıktan sonra dergi yine handıbrek çekerek İstanbul denizine demir attı…
Ankara’ya Dönüş(1999-2001)
Kerkük dergisi 17 sayı Ankara’da ve 7 sayı da İstanbul’da çıkarıldıktan sonra 4 ay yayınlanmadı. Temmuz 1999 tarihi itibarıyla dergi tekrar yuvaya Ankara’ya dönüş yaparak birkez daha Ekrem Pamukçu tarafından çıkarılmaya başladı. İstanbul ve Ankara’da toplam 24 sayısı yayınlanana dergi 25. Sayı numarasıyla çıkarıldı. Buda Ekrem Pamukçu’nun akıllıca bir davranış idi. Sayı 25 Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi adına Başkan Sabah Ketene’nin imtiyaz Sahipliğinde ve Ekrem Pamukçu’nun Editör ve Genel Koordinatörlüğünde Ankara’da yayınlandı. Derginin yeniden bir yayın kurulu teşkil edildi. Ziyad Köprülü, M. Akif Tural, İlhami Durmuş, Hasan Özmen, Hişam Demirköprü, ve Altan Çetin’in isimlerinden oluşan bir yayın kurulu… Dergi Ankara’da da çok zorluklar altında yayınlanıyordu. Yine görgü tanığı olarak derginin Ankara’ya taşınmasıyla birlikte beni de Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliği Basın Yayın ve Enformasyon sorumlusu olarak ilgililerce göreve çağırdılar. Bize kurum olarak hem Derneğ’e hem de dergiye destek vermek öncelikli görevlerimizden sayılırdı ve talimatlar da bu doğrultudaydı. Ekrem Pamukçu hocayla, dönemin ITC Türkiye Temsilcisi Dr. Mustafa Ziya ile birlikte Dergiye sahip çıktık ve her konuda destek olmaya çalıştık. Ancak Dergi Derneği genel merkezin adına çıktığı için genel de İstanbul’un kontrolünde kalıyordu. Bu işin uzaktan kumandayla olmadığının Pamukçu hoca da farkına vardı. Temmuz 1999 ile Şubat 2001 tarihleri arasında sadece 5 sayı yayınlanarak, dergi derin bir uykuya daldı. 10. yılında 29 sayıyla okurlarına veda etti.
Kerkük’te Önce Kerkük Gazetesi ve Sonra Dergisi(2003-2007)
ABD’nin Irak’ı işgal etmesi sonucu 2003 yılından sonra Türkmen Edebiyatçılar Birliği tarafından 15 günde bir Kerkük Gazetesi’nin ilk sayısı Haziran 2003 tarihinde Kerkük’te yayınlandı. Gazetenin Başyazarlığını Mevlit Taha Kayacı, Yazı İşleri Müdürü Aydın Kerkük ve Yazı İşleri Sekreteri Hasan Kevser yaptı. Kısa bir süre sonra Mevlit Taha Kayacı kendi isteği üzerine Başyazarlığı görevini Kahtan Hürmüzlü’ye devretti. Gazete hafatalık olmasına rağmen geçici olarak 15 günde bir yayınlanırdı. Gazetenin 18. Sayısı itibarıyla Türkmen Edebiyatçılar Birliğince deregiye dönüştüğü kararaı alındı.
Ağustos 2005 tarihinden başlıyarak Kerkük Dergisi adında aylık olarak yayaınlandı. Sorumlu Başyazar Kahtan Hürmüzlü, Yazı işleri Müdürü Aydın Kerkük, Yazı işleri Sekreteri Hasan Kevser gibi aydın isimler gazetede olduğu gibi dergiye de devam ettiler. 44 sayafa olarak yayınlanan Kekrük dergisi Arapça ve Türkçe edebiyat, sanat, kültür ve eğitim konularını içermekteydi.
Derginin son sayısı Ağustos 2007 tarihinde 41. sayısında durduruldu. Böylece Ankara ve İstanbul’da olduğu gibi Kerkük’te de Dergi husrana uğradı. Kerkük’te deniz olsaydı yine demir attı tabirini kullanabilirdim. Ancak Kerkükü ikiye ayrıran Hasa Su ırmağı yıllar öncesi dikta Irak rejimi tarafından kurutulmuş, Zapdan gelen suyun yönünü zamanında Arap köylerine çevirilipi Türkmen Yurdu Kerkük’ü bugüne kadar susuz bırakmışlardır. Dolayısıyla Kerkük Şehri bugüne kadar hem susuz hem de Kekrük dergisiz kalmıştır...
Ankara Yeniden Hareketlendi (2005-2006)
Kerkük dergisi 4 yıl aradan sonra tekrar Türkiye’de gündeme geldi. 2003 Saddam Sonrası Irak’ta gelişen olaylar ışığında derghi Ankara’da ayaklandı. Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşam Derneği Ankara şube başkanı Mahmut Kasapoğlu’nun imtiyaz sahipliğinde ve Yazı işleri Müdürü bendeniz Şemsettin Küzeci olarak Kerkük’e yeniden Merhaba dedik. Derginin yayınlanması Irak’ta Türkmenlerin en sıkıntılı ve tartışmalı günlerine rastladı. Olayların üstüste gelmesi 2005 seöimleri, Irak Anayasası Referandumu, K. Irak’ta Kürt Devletinin kurulması ve Kerkük Referandumu konuları ciddi bir malzeme temini sağlamıştır. Malzemeler ile birlikte tartışmalara da yol açan bir faktörle de karşı karşıya kaldık. Dergi her zaman olduğu gibi birilerinin omuzlarında ağır bir yük olmakla beraber eleştirilerin de ilgi odağı olmasına yol açmasının olasılığı aşırıdır. Dergi’yi 29 sayıyla teslim aldık. Maddi olkmayan sıkıntılarla karşı karşıya duruşumuz bazı tarafları çileden çıkardı. Birileri bu derginin çıkarılmasına engel olur gibi sanki düğmeye bastı. Nihayet olarak Haziran 2005 tarihinde İlk sayısını çıkardığımız dergi Kasım 2005’e kadar 6 sayı çaıkardık. Ancak 1 Kasım 2005 tarihinde Türkmeneli TV’nin Ankara Bürosuna görevlendirilmem derginin çıkarılmasınan vaz geçmek zorunda kaldım. TV işleri ve çalışmalrı hem zaman alır hem de TV’de montaj işleri günün tam zamanımızı alıyordu. Dergiyi benden sonra Selim Kurt diye bir arkadaşa teslim ettik. Derg, 4 kez daha yayaınlandı. Ancak 2 sayısı iki kez birden yayaınlanarak Ocak 2007 tarihili ve 12. Sayısınında derginin yayınıEhli Kehf uykusu misali uzun bir süre durdu ve yayınlanmadı. Bu dönemde bizim dönemimiz olarak Ocak 2007 tarihine kadar 12 sayı yayınlandı. Oradan 29 buradan 12 toplam 43 sayısı yayaınlanan Kerkük dergisi yaklaşık 11 yıldır yayınlanmıyordu.
11 Yıl Sonra Yeniden Kerkük (2018-...)
Uzun yıllar geçti aradan ne Kerkük ne İstanbul ne de Ankara’da Kerkük dergisi isminde bir yayının yanınlandığını görmedik. Bu Tüm Türkmenlerin içinde bir derd gibi yerleşmişti. 2013 yılında Ankara’da Kerkük Kültür Derneğini kurduğumda planım Kerkük gazetesi ile Kerkük dergisini derneğin yayın organı olarak görmek idi. Yıllar geçti aradan bekleyişim sürdü. Belki de Ankara veya İstanbul dernekleri Kerkük dergisini tekrar çıkarır. Ancak bu saate kadar çıkaran olmayıncaderneğin yönetim kurulu topladım ve Kerkük gazetesi ile Kerkük dergisinin derneğin yayaın organları olark resmi müracaatlarımızı yapıp tüm izinlerimize kavuştuk. İsim hakkına da gelince, bir yayın 3 yıl aktif olmayınca isim hakkını kaybeder yasasından yola çıkarak isim hakkıonı resmen aldık. Allah’ın iziniyle artık Kerkük dergisi Ankara’da hareket ederek hem basılı hem de dijital ortamda aylık olarak tüm dünyaya Irak Türklerinin sesini duyuracağına inanıcımız tamdır.